Plesni butik tijuana.si za svoje nemoteno delovanje uporablja t. i. piškotke (cookies).

Gre za datoteke, ki se odlagajo na napravi, s katero uporabnik dostopa do spletnega portala.

S pomočjo piškotkov se na uporabnikovi napravi hranijo unikatni anonimizirani podatki o uporabniku oziroma nastavitve, ki si jih je uporabnik na posameznem spletnem mestu izbral.

Kaj so piškotki?

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik - ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

Kaj piškotki počnejo?

Uporaba spletnih piškotkov je v spletni produkciji običajna in zaželena. Z njo je namreč omogočena višja raven storitev kot so npr. shranjevanje potrdila o registraciji, uporaba spletne trgovine, preprečevanje pretiranega prikazovanja oglasnih pasic in podobno. Brez uporabe piškotkov tudi ne bi bilo mogoče izvajati meritev obiskanosti spletnih strani.

Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.

Nekaj konkretnih primerov uporabe piškotkov

Uporabljamo jih:

•za boljšo uporabniško izkušnjo na spletnem portalu (obiskovalcem prilagodimo prikaz vsebine glede na pretekle obiske),

•za shranjevanje izbire pri ustvarjanju ožjega izbora naprav in ponudbe ter njihove primerjave,

•za prepoznavanje vaše naprave (računalnik, tablica, mobitel), ki omogoča prilagajanje prikaza vsebine vaši napravi,

•za spremljanje obiska, kar omogoča preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin in ustreznosti oglasov ter stalno izboljšavo spletnega portala

•za delovanje določenih storitev so nujni (npr. spletne banke, spletne trgovine in druge oblike e-poslovanja, ...)

•na tistih delih spletnega mesta, kjer je potrebna prijava, vas ohranimo prijavljene.

Kako upravljati s piškotki?

Uporabnik v vsakem času ohranja popoln nadzor nad piškotki, saj te lahko kadarkoli izbriše, omeji ali pa povsem onemogoči.

Navodila, kako to stori, se razlikujejo od naprave do naprave in so na voljo na domači strani posameznega proizvajalca programske opreme.

Vi torej odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi.

Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku:

Chrome
Firefox
Internet Explorer 9
Internet Explorer 7 in 8
Opera (stran v angleškem jeziku)
Safari (stran v angleškem jeziku)

Piškotki torej niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah, mobitelih shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Novo je zgolj to, da z novo zakonodajo (ZEKom-1) prihaja do sprememb glede obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo. Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

Odločitev je vaša, vendar imajo piškotki svoj namen.

V Plesnem butiku tijuana.si uporabnikom ponujamo možnost, da se odločijo o sprejemu ali zavrnitvi piškotkov. Pri tem opozarjamo, da izključitev piškotkov lahko privede do težav s stranjo, prekomernega oglaševanja (ni namreč možno uveljaviti t. i. omejitve števila prikazov posameznega oglasa), počasnega delovanja zaradi neoptimalnega delovanja mehanizmov predpomnjenja (cache) in drugih težav.

V primeru, da soglasja za uporabo piškotov ne boste dali, boste tudi neprestano dobivali vprašanja, ali si piškote želite. Vašega (nikalnega) odgovora namreč ne bomo smeli shraniti v - kako ironično! - piškotek, saj nam tega ne boste dovolili.

Če boste soglasje za piškotke dali, pa si boste kasneje premislili, boste morali svojo odločitev ponastaviti tako, da boste piškotke izbrisali (navodila, kako to storiti za vaš brskalnik, so zgoraj). Po izbrisu boste ponovno dobili obvestilo, ali želite piškotke.

Te vsebine se po navadi vpenjajo s pomočjo tehnologije iframe, kar pomeni, da uporabniku s tehničnega vidika serviramo vsebine tretjih strani. V tem primeru je verjetno, da vam bodo te strani namestile svoje piškotke, kar je izven naših pristojnosti in nad katerimi nadzora nimamo. V zgornji tabeli smo že upoštevali nekaj tovrstnih primerov - npr. vpenjanje YouTube videoposnetkov, ki vključujejo lastne oglasne sisteme in s tem gledalcem nastavljajo lastne piškotke.

Po naših ugotovitvah vam bodo piškotke namestila tudi družabna omrežja Facebook, Twitter in Youtube, v kolikor jih uporabljate. Upravljanje z njihovimi piškotki je, tako kot z vsemi piškotki tretjih oseb, izven naših pristojnosti, in je urejeno s pogoji sodelovanja, ki ste jih uporabniki teh omrežij sprejeli ob registraciji.


Control your Privacy